Stížnost posluchače M. Juroše ohledně vyjadřování zaměstnance ČRo na sociální síti X (říjen 2023)

24. říjen 2023

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 24. 10. 2023.

Stížnost posluchače

Dobrý den, prosím o informaci jestli považujete za normální že se zaměstnanec rozhlasu takto vyjadřuje na sociálních sítich (viz níže) a jestli náhodou se ta neláska neprojevuje i v jejich práci. Jesti považujete za správné aby se takto vyjadřoval? Jestli se tím neporušuje kodex Českého rozhlasu? Podle mého tento pán minimálně porušuje kodex ČT a to zde: "Pracovníci, kteří se podílejí na vysílání služby veřejnosti, musí splňovat vedle odborných požadavků také požadavky mravní." A zde vyjádření zaměstnance kterého si musí koncesionáři platit a to chce někdo zvýšit poplatky: Jakub Schmidt - sociální sít X vyjádření k paní Schillerové 8.9.2023 "Mafián, gauner, StBák, lhář a zloděj @AndrejBabis a celá ta vaše ANOsekta jsou bezpečnostním rizikem a vážným ohrožením naší země milá @alenaschillerov včetně Vás! " Prosím o zodpovězení na každou danou otázku. Odpověď na otázku. Ne diplomatické výmluvy. Předem děkuji

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Juroši,

Radní Českého rozhlasu se zabývali Vaší stížností týkající se příspěvku externího zaměstnance Českého rozhlasu Jakuba Schmidta na sociálních sítích. O stanovisko jsme požádali zástupce vedení Českého rozhlasu, poskytl ho ředitel rozhlasového studia Český rozhlas Hradec Králové Jiří Kánský. Jeho obsah připojujeme k naší odpovědi.

Pro Vaši informaci, podobných stížností Rada Českého rozhlasu řešila v minulosti několik. Jde o záležitosti nepříjemné a právně složité, souhlasíme s tím, že v některých případech mohou u některých posluchačů zpochybňovat nestrannost vysílání Českého rozhlasu a jeho dobré jméno.

Nicméně jak tvrdí ředitel Jiří Kánský, občané mají zaručenou svobodou slova Ústavou České republiky. Souhlasíme rovněž s názorem, že pokud by se zmíněný moderátor přímo podílel na zpravodajství či publicistice Českého rozhlasu, byl by pohled na jeho projevy na sociálních sítích zřejmě odlišný.

Musíme rovněž rozlišovat, zda moderátorova slova zazněla ve vysílání Českého rozhlasu, nebo například právě na jeho soukromém profilu na sociálních sítích.

Domníváme se, že řada občanů by při hodnocení politických stran a jejich představitelů volila mírnější rétoriku. Ta je ale vizitkou každého z nás.

S pozdravem

Ondřej Matouš,
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo
viz příloha

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio