Stížnost posluchače E. Dračka ohledně informací z EU (srpen 2022)

24. srpen 2022

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 24. 8. 2022.

Stížnost

EU prý přijala rozhodnutí o tom, že by EU měla sanovat obnovu Ukrajiny po válce z peněz členských států EU (několik set tisíc EUR). ČR by se měla, jako ostatní státy, na tom podílet a platit by to měli občané z daní, vedlo by to k dalšímu zadlužení země. Při tom na pomoc našim občanům v současné krizoví situaci peníze nejsou – viz. dnešní vystoupení p. Okamury v PS.

Proč Česká televize a Český rozhlas takové důležité a podstatné skutečnosti, které se týkají KAZDÉHO v zemi, nezveřejňují, proč na takové téma se veřejně neptají a nevedou debaty s  politiky, ekonomy a politology? Jaký je důvod utajování takové informace?

Ing. Emil Dračka, CSc.

Vyjádření Rady ČRo


Vážený pane Dračko,

Rada Českého rozhlasu se s Vaší stížností seznámila a požádala zástupce vedení Českého rozhlasu o vypracování stanoviska. Poskytla ho šéfredaktorka zpravodajství a publicistiky Julie Stejskalová a jeho znění připojujeme k naší odpovědi.

Stanovisko Julie Stejskalové považujeme za vyčerpávající, fundované a Rada Českého rozhlasu se s ním ztotožňuje. Rovněž kvitujeme její příslib, že se Český rozhlas bude tématu detailněji věnovat, až bude aktuální.

S pozdravem

Miroslav Dittrich,
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

posíláme stanovisko vedení Zpravodajství ČRo ke stížnosti, kterou podal Radě ČRo Ing. Emil Dračka, CSc. a která se týkala údajného rozhodnutí Evropské komise o financování obnovy Ukrajiny:

Evropská unie doposud nepřijala žádné rozhodnutí o tom, že by měla financovat obnovu Ukrajiny po válce z peněz členských států EU. Zatím existuje pouze plán, jehož návrh předložila Evropská komise v polovině května a předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová o něm mluvila na začátku července na konferenci o rekonstrukci Ukrajiny v Luganu. Základem rekonstrukce země má být tzv. Platforma pro obnovu Ukrajiny, na které se mají podílet EU, G7, G20 a další mezinárodní partneři a organizace. Peníze na rekonstrukci mají pocházet z půjček a grantů získávaných mj. přes Evropskou investiční banku nebo Světovou banku a z dalších investic z veřejného a soukromého sektoru, mobilizovaných pomocí unijních finančních nástrojů. Zvažuje se využít peníze ze zabavených ruských majetků a počítá se také se zapojením financí z rozpočtu EU a s příspěvky členských států. Jak konkrétně to financování obnovy Ukrajiny bude probíhat, jak velký bude ten celkový balík prostředků nebo jak vysoké budou příspěvky členských států EU, ale není v tuto chvíli určené ani známé. Na podrobnostech toho plánu Evropská komise stále pracuje a konkrétní debaty o něm se členskými státy a s dalšími partnery mají začít na podzim a mohou se stát i jedním z témat plánovaného neformálního summitu EU v říjnu v Praze.

Český rozhlas ve svém zpravodajství o tomto plánu samozřejmě informoval a stejně tak se ve zpravodajských a publicistických pořadech průběžně věnuje pomoci Ukrajině ze strany EU a jejích členských států, včetně ČR. Vzhledem k tomu, že toto téma patří i mezi priority českého předsednictví v EU, mluvili o něm čeští představitelé a politici v našem vysílání opakovaně. Podrobnější analýzy nebo komentáře k plánům na rekonstrukci Ukrajiny ale bude možné ve vysílání dělat, až bude známa finální podoba těchto plánů a jejich detaily. A ty zatím k dispozici nejsou. Až se tak stane, budeme se jim bezpochyby ve zpravodajství Českého rozhlasu věnovat.

S pozdravem

Julie Stejskalová
šéfredaktorka Zpravodajství a publicistiky ČRo

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio