Stížnost posluchače D. Rácze ohledně pořadu Host Radiožurnálu (leden/únor 2024)

7. únor 2024

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 7. 2. 2024.

Stížnost posluchače

Dobrý den!

Ve čtvrtek 28. prosince byl pozván do pořadu Host Radiožurnálu, který startuje v devět hodin dopoledne po krátkých zprávách, herec Petr Nárožný. Otvíracím tématem rozhovoru Jana Pokorného po úvodní písničce bylo účinkování Nárožného v reklamě streamovací služby Netflix, která v těchto dnech uvedla první díl svého nového scifi Rebel Moon. Moderátor Pokorný se sice při rozhovoru vyhnul konstatování, že jde o titul Netflixu, nicméně pozváním Nárožného byla významně ovlivněna nezávislost Českého rozhlasu jako veřejnoprávního média. Spot s tímto hercem byl publikován cca. pouhých 24 hodin předtím, než byl Nárožný jako tvář této reklamy Netflixu představen. Načasování rozhovoru tak opravdu nepůsobí dobrým dojmem a spíše navozuje pocit, že toto interview bylo s agenturou Ogilvy předem domluveno. Pokud tomu tak není, rozhovor byl opravdu velmi nešťastně načasován, což, jak zmiňuji výše, potvrzuje i samotné úvodní téma, kterým je právě reklama na scifi titul Rebel Moon. Jsem si velmi dobře vědom toho, že na řadu pak přišla i další témata, ale tato skutečnost opravdu nevrhá směrem ke dramaturgii pořadu dobré světlo a rád bych tedy dostal vysvětlení, kdo Petra Nárožného v danou dobu do pořadu pozval, proč právě teď a zdali budou z této skutečnosti vyvozeny nějaké důsledky.

David Rácz

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Ráczi,

děkujeme Vám za podnět týkající se obavy, zda v pořadu Host Radiožurnálu ze dne 28. 12. 2023 nebyla ovlivněna nezávislost Českého rozhlasu jako veřejnoprávního média. Na první pohled je taková interpretace rozhovoru moderátora Jana Pokorného s hercem Petrem Nárožným lákavá, nicméně vysvětlení, které má k dispozici Rada Českého rozhlasu a které přikládáme, Vámi vyslovené podezření přesvědčivě vyvrací.

Děkujeme za pečlivý poslech pořadů Českého rozhlasu a věříme, že jim zachováte přízeň.

S pozdravem

Ondřej Matouš
předseda Rady ČRo

Vyjádření vedení ČRo

Dobrý den,

respondenty do profilového pořadu ČRo Radiožurnál, Host Lucie Výborné, vybírá tým lidí, ve kterém je zastoupený dramaturg pořadu, moderátor, ale i vedení stanice. Anotace pořadu uvádí, že „zajímavé osobnosti mluví o věcech, jimž rozumějí“. A že mezi pozvanými se objevují herci, zpěváci, doktoři a další lidé, kteří ovlivňují společenské dění nejen v České republice. Z toho je zřejmé, že host z 28. prosince 2023, tedy herec Petr Nárožný bezesporu tuto definici naplňuje.

Pana Nárožného jsme si do sestavy hostů zvolili jako výraznou osobnost českého herectví, která i v 85 letech stále aktivně vystupuje v řadě divadelních představení a natáčí i filmy (mimo jiné účinkuje v pohádce, kterou ČT uvedla premiérově na Štědrý den). Původní termín rozhovoru jsme domluvili na 22. prosince 2023 (na toto datum byly vytvořené upoutávky, zvukové anonce apod.).

Bezprecedentní útok na FF UK nás ale vedl k vynucené změně dramaturgie. Místo rozhovoru jsme „přepnuli“ na proudové vysílání a věnovali se přirozeně aktuálnímu vývoji po tragické střelbě. S panem Nárožným jsme se domluvili, že zvolíme v dalším týdnu náhradní termín rozhovoru. Ten po vzájemné dohodě vyšel na 28. prosince 2023.

Z výše uvedeného je zřejmé, že se z naší strany nejednalo o cílené načasování rozhovoru ke startu upoutávky na streamovací službu Netflix. Ostatně o tom vypovídá i průběh rozhovoru, který moderátor začal odkazem na zmiňovanou vánoční pohádku ČT a její vysokou sledovanost.

Až následně se moderátor dotkl jiného, aktuálního tématu – tedy, že streamovací gigant Netflix představil svojí první českou reklamu. V té účinkuje Petr Nárožný a diváky láká na sci-fi velkofilm Rebel Moon připomenutím 40 let staré hlášky „je to rebel“ z filmu S čerty nejsou žerty. Vzhledem k tomu, že v tu chvíli už byla ukázka virálním hitem sociálních sítích a i ve zpravodajství se o první české reklamě Netflixu hovořilo, považovali bychom spíše za chybné se tématu na Radiožurnálu, hlavní zpravodajské stanici Českého rozhlasu, vůbec nedotknout.

Odmítáme ale, že by tím byla jakkoli dotčena nezávislost Českého rozhlasu jako média veřejné služby.

S pozdravem

Ondřej Suchan
ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio