Stížnost posluchače A. Fialy ohledně podcastu Síťovka na ČRo Rádio Junior (srpen 2023)

23. srpen 2023

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 23. 8. 2023.

Stížnost posluchače

Vážená rado,
jsem znechucen z toho, že podcast pořadu Síťovky ze středy 28. června byl o youtuberovi SirYakari, aniž by tu předtím padlo slovo o malém indiánovi Yakari, mém oblíbeném hrdinovi, kterého jsem měl kdy v oblibě. Tady je jeden člověk snaží s ním seznámit co nejvíce lidí, a když šel o něm film Yakari - Velké dobrodružství, tak se o něm taky nic neřeklo. To náhodou byla slovenská RTVS daleko lepší. Ještě bych se měl tady o něm rozepsat. Yakari je malý indián z kmene Siouxů, který umí mluvit se zvířaty. Jeho nejlepším přítelem je poník Malý blesk, nezkrotný mustang, kterého zachránil z uvíznutí ve skále a jeho totem, Velký orel, mu za to dal svoje pero a schopnost mluvit se zvířaty. Společně Yakari a Malý blesk zažívají různá dobrodružství se svámi zvířecími přáteli a vždy jim pomůže. Yakariho vytvořil Claude de Ribaupierre (Derib) a vycházel jako komiksová série, pak se dočkal seriálu nakonec se dočkal i celovečerního filmu. Snad největšího úspěchu se dočkal s sousedním Německu, kde má svůj vlastní muzikál a novou atrakci v jednom zábavním parku. A já k smrti nesnáším, když česká mládež zná pod jménem Yakari znají toho youtubera než malého indiána. Vy mě snad chcete vyštvat z Česka do Německa, že jo?! A co když se o tom youtuberovi Němci dozvědí a naštvou se na nás?! Snad nechcete, aby nás zase obsadili!!! Český rozhlas, který tehdy stál o ukončení 2. světové války a jejich následného vysídlení, nás nechá kvůli Yakarimu poštvat proti Němcům!!!
Hanba vám!!!

Vyjádření Rady ČRo

Vážený pane Fialo,

Rada Českého rozhlasu se zabývala Vaší stížností týkající se pořadu Síťovky stanice Český rozhlas Rádio Junior. Z důvodu detailního seznámení se s problematikou jsme o vyjádření požádali zástupce vedení Českého rozhlasu, v tomto případě ho poskytl šéfredaktor stanice Český rozhlas Rádio Junior Adam Kebrt. Jeho obsah připojujeme k naší odpovědi.

Ve svém stanovisku ředitel Kebrt přiznává ze strany Českého rozhlasu drobné pochybení. Předpokládáme, že po Vašem upozornění už k němu v budoucnu nedojde. Děkujeme.

S pozdravem

Ondřej Matouš
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo

Vážený pane Fialo,

děkuji za Váš zájem o vysílání Rádia Junior.

Pořad Síťovka, jehož autorkou je redaktorka Tereza Rašová, reflektuje nejen novinky a zajímavosti ze sociálních sítí, ale v některých dílech se zaměřuje i na edukaci nejmenších posluchačů. Vámi zmiňovaný díl jsem si poslechl, a souhlasím, že zde alespoň jedna zmínka o seriálu, respektive o stejnojmenném komiksu měla zaznít! Zdali se youtuber SirYakari při svém pojmenování nechal inspirovat komiksovým hrdinou, je tedy otázkou k dohledání. Internetový zdroj uvádí: „SirYakari se k jeho přezdívce dostal tak, že dříve používal přezdívku Yeti. Poté se rozhodl, že se přejmenuje a nechá přezdívku začínat na písmeno ypsilon. Když nový název začal vymýšlet, napadlo ho jméno Yakari. Protože už ale bylo jméno ve hře zabráno, nakonec se rozhodl před Yakari přidat slovo Sir.“ / https://www.databazeyoutuberu.cz/youtuber/siryakari/

Nicméně po kolegyni redaktorce T. Rašové budu žádat ověření.

Hezký den

Mgr. Adam Kebrt
šéfredaktor ČRo Rádio Junior

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio