Stížnost J. Jochové za Alianci pro rodinu ohledně podcastu Vinohradská 12 (říjen 2023)

24. říjen 2023

Projednáno na veřejné schůzi Rady Českého rozhlasu 24. 10. 2023.

Stížnost posluchačky
viz příloha

Vyjádření Rady ČRo

Vážená paní Jochová,

obdrželi jsme Vaši stížnost na pořad Vinohradská 12 vysílaného na stanici Český rozhlas Plus. Radní Českého rozhlasu se s obsahem relace detailně seznámili. O stanovisko jsme rovněž požádali zástupce vedení Českého rozhlasu, vypracoval ho ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu Ondřej Suchan.

Poté si na základě tvrzení Ondřeje Suchana, že posluchačům Českého rozhlasu je ve vysílání nabízena rozmanitost názorů k této problematice, Rada Českého rozhlasu vyžádala doplnění o konkrétní příklady zastoupení osob s oponentním postojem. I toto doplnění je přiloženo k naší odpovědi.

Radní Českého rozhlasu považují stanovisko Ondřeje Suchana za fundované a vyčerpávající, v postupu Českého rozhlasu jsme neshledali žádná porušení zákonných norem, především pak zákona o Českém rozhlasu a kodexu Českého rozhlasu.

Můžeme polemizovat s touto částí stanoviska Ondřeje Suchana: „Paní Lauder se snažila posluchači vysvětlit, že námitky ministrů KDU-ČSL nemají podstatu v kompetencích jimi řízených rezortů, ale jedná se o námitky podmíněné stranickou ideologií, což zcela správně podpořila relevantními fakty, která logicky navazují na respondentkou dříve uvedený závěr.“ V ní Ředitel Zpravodajství Českého rozhlasu Ondřej Suchan použil své hodnotící stanovisko k postoji paní Lauder, což mu podle našeho názoru nepřísluší.

S pozdravem

Ondřej Matouš,
předseda Rady Českého rozhlasu

Vyjádření vedení ČRo
viz příloha

autor: Rada Českého rozhlasu
Spustit audio